
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION

CASE NO. 566

Heard at Montreal, Wednesday, October 13, 1976

Concerning

CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY

and

BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS

DISPUTE:

Claim submitted by Locomotive Engineer R.R. Turner for difference between through freight rates and yard
rates for services performed at Simcoe, Ontario, 17, 18 and 19 June, 1975.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:

On June 17, 18 and 19, 1975, Locomotive Engineer R.R. Turner of Hamilton was assigned to work train service
within the confines of Simcoe Yard. The Company compensated the employee at through freight rates in accordance
with the provisions of Article 27 of the Collective Agreement.

The Brotherhood’s contention is that the employee should have been paid at yard rates.

The Company’s position is that the employee was properly paid and the claim for yard rates has been declined.

FOR THE EMPLOYEE: FOR THE COMPANY:

(Sgd.) V. J. DOWNEY (Sgd.) S. T. COOKE
ACTING GENERAL CHAIRMAN ASSISTANT VICE-PRESIDENT, LABOUR RELATIONS

There appeared on behalf of the Company:
G. A. Carra – System Labour Relations Officer, Montreal
W. J. Rupert – Regional Rules Supervisor, Toronto

And on behalf of the Brotherhood:
J. B. Adair – General Chairman, St. Thomas
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AWARD OF THE ARBITRATOR

Article 27 of the collective agreement provides, in its material portion, as follows:

Article 27– Work Train Service

27.1 The following Freight Service Articles apply to Work Train Service:

Article 14 – Rates of Pay, Paragraph 14.1
Article 15 – Basic Day, Paragraph 15.1
Article 16 – Called for Straight-Away or Turn-Around Service, Paragraph 16.2
Article 17 – Overtime, Paragraphs 17.2, 17.3, 17.4 and 17.5
Article 18 – Preparatory Time
Article 23 – Inspection Time, except as provided in paragraph 27.2.

Since the grievor was assigned to work train service, he was paid at freight service rates in accordance with
article 14, as contemplated by article 27.

The union’s contention is that article 27 does not apply in this case, since the work was performed within the
confines of Simcoe Yard. Thus, it is said, the matter is governed by article 42-A, and in particular by article 42A.2,
which is as follows:

Working Within Switching Limits

42A.2 Yard rates and conditions will apply to locomotive engineers in work, construction,
auxiliary, snow plow, snow spreader or flanger service for a yard tour of duty which is not
continuous with road service.

The grievor’s work on the days in question was within the yard limits of Simcoe Yard. Although, since he was
assigned to work train service, the general provisions of article 27 would apply, he was assigned to this work within
Simcoe Yard, and for that reason the union contends that the more specific provisions of article 42A.2 should apply.
These specific provisions would have precedence of the more general provisions of article 27, in a proper case. The
question is, then, whether this case is such: that is, was the grievor’s service performed “for a yard tour of duty which
is not continuous with road service”? There is no suggestion that service continuous with road service was involved.
It remains to be determined whether or not the grievor was assigned to a “yard tour of duty” within the meaning of
article 42A.2.

It seems clear that article 42A.2 does contemplate situations where, notwithstanding the generality of article 27,
engineers in work service will be paid at yard rates. The article is headed “Working Within Switching Limits”. The
designation of switching limits is provided for in article 42A.1 as follows:

42A.1 Present switching limits will be designated by general notice at all points where yard
engines are assigned, and will only be changed as necessitated by industrial activities and
territorial extension of facilities. Copy of such notice will be forwarded to the General
Chairman.

It is the company’s submission that a “yard tour of duty” within the meaning of article 42A.2 means a tour of
duty in a yard when yard engines are employed and where switching limits have been established. It is the existence
of switching limits, it is said, which is the significant and deciding factor in the determination of rates of pay and
conditions as between road and yard service. The company argues that where “where there are no yard engines
employed at a location and therefore no switching limits designated”, the rules relative to yard and transfer service
do not apply and all work performed would be governed by the road service rules. It may be noted that, in any event,
the work performed by the grievor was work service, not continuous with road service, and all within Simcoe Yard.

It was stated by the company that there was no yard engine employed at Simcoe, nor were any switching limits
defined. While it seems to be acknowledged that there was no yard engine at Simcoe at the material times, the union
states that there had been one in the past, that switching limits had been designated, and that these had never been
changed, or at least not until after this grievance arose. The work in question was thus performed within certain
designated switching limits, even if these no longer served their original purpose. The company does not deny that
there had once been such limits.
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However all this may be, and whatever might be the case where yard switching, or yard service as such is
performed, the provisions of article 42A.2 deal with a special case: where work which might not otherwise be yard
service is nevertheless to be paid for at yard rates. The criteria are that the work be one of the types referred to (as
here, work service) and that it be performed in “a yard tour of duty – not continuous with road service”. Here, the
tour of duty was performed within Simcoe Yard, and was not continuous with road service. In my view, the plain
meaning of these words cannot be avoided. The tour of duty was a “yard tour of duty” within the meaning of article
42A.2. It was a tour of duty within a yard, and the work was done within the geographical area contained by
switching limits which had once defined it even if, as I have noted, they no longer served their original purpose.

It must be concluded, then, that the work in question was covered by the special provisions of article 42A.2, and
was payable at yard rates. The grievance is therefore allowed.

(sgd.) J. F. W. WEATHERILL
ARBITRATOR


