
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION

CASE NO. 834
Heard at Montreal, Tuesday, May 12, 1981

Concerning

CANADIAN NATIONAL RAILWAYS

and

BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS

DISPUTE:
Claim of Locomotive Engineer W.D. McClurg, Toronto, for General Holiday pay, Good Friday, April 13, 1979.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:
Locomotive Engineer W.D. McClurg was absent due to illness from November 23, 1978 until August 31, 1979,

the effective date of his retirement.

A general holiday, Good Friday, occurred on April 13, 1979 and Locomotive Engineer W.D. McClurg
submitted claim for general holiday payment in the amount of 416 miles at passenger rates under Article 112.3(a) of
Agreement 1.1.

The Company declined payment of the claim.

FOR THE EMPLOYEES: FOR THE COMPANY:
(SGD.) P. M. MANDZIAK (SGD.) S. T. COOKE
GENERAL CHAIRMAN VICE-PRESIDENT, LABOUR RELATIONS

There appeared on behalf of the Company:
R. Birch – System Labour Relations Officer, Montreal
M. Delgreco – Regional Labour Relations Officer, Toronto
P. L. Ross – Coordinator Transportation – Special Projects, Montreal
J. M. Letwin – Assistant Superintendent, Capreol

And on behalf of the Brotherhood:
P. M. Mandziak – General Chairman, St. Thomas
J. B. Adair – Vice-President, Ottawa
F. Carmichael – Local Chairman, Belleville
W. D. McClurg – Grievor
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AWARD OF THE ARBITRATOR
Article 112.3(a), (b) and (c) of the Collective Agreement are as follows:

112.3 An employee who does not commence a shift or tour of duty between 0001 hours and
2359 hours on a general holiday and who has completed 30 days of continuous employee
relationship shall qualify for a holiday with pay providing:

(a) He is available for duty on the holiday, unless suffering from a bona fide injury or
hospitalized on the holiday, or who is in receipt of or who subsequently qualifies for weekly
indemnity benefits because of illness on such holiday, and is entitled to wages for at least 15 shifts
or tours of duty during the 30 calendar days immediately preceding the general holiday, or

(b) he is available for duty on the general holiday and he is available for duty or commences
a shift or tour of duty on the day before and the day after the general holiday.

(c) a vacation day on pay shall be considered as a qualifying day under this paragraph.

The grievor was, at all material times, an “employee” of the Company. He did not commence a tour of duty on
the holiday in question. He had completed 30 days of continuous employee relationship. He was therefore qualified
for a holiday with pay on Good Friday, 1979, provided he came within either Clause (a) or Clause (b) of Article
112.3

In the circumstances of the instant case, there is no question of the grievor’s coming within Clause (b) as he was,
by reason of illness, not available for duty on the holiday, nor was he available for duty on the days before or after
the holiday. The issue in this case is whether or not the grievor met the requirements of Article 112.3(a) of the
Collective Agreement.

The requirements of Article 112.3(a) may be met, as I read the provisions of that Article, in one or the other of
two ways. First, an employee may be “available for duty on the holiday”. It is clear that in this case, by reason of his
illness, the grievor was not available for duty on the holiday Second, an employee is excepted from the requirement
of availability for duty and so will be entitled to a holiday with pay, if he comes within the somewhat complex class
of persons then described in Article 112.3(a). This class of persons consists of (i) those who suffer from a bona fide
injury or are hospitalized on the holiday; and (ii) those who are in receipt of or subsequently qualify for weekly
indemnity benefits because of illness on the holiday. The grievor, in a general way, came within group (ii) above
described, in that he was in receipt of weekly indemnity benefits (by reason of illness) on the holiday.

The exception from the requirement of availability on the holiday, however, involves not merely being injured,
hospitalized or in receipt of weekly indemnity benefits, but also requires being “entitled to wages for at least 15
shifts or tours of duty during the 30 calendar days immediately preceding the general holiday”. The grievor did not
meet this requirement, did not therefore come within the exception to the general provisions of Article 112.3(a) and
thus, not meeting the other requirements of Article 112.3, was not entitled to pay for the holiday.

It is to be noted that the grievor, who had not worked for some considerable time when the holiday occurred,
was in fact in receipt of weekly indemnity benefits for the period which included the holiday.

It was argued that Clauses (a) and (b) of Article 112.3 deal with different situations: under each provision the
employee must, in general, be available for duty on the holiday. Under Clause (b), the employee must also be
available for duty or commence a shift on the day before and the day after the holiday. Under Clause (a), the sick
employee is excepted from that requirement. Clause (a), however, is not as general as that: the sick employee is
exempted from the strict requirement of attendance or availability on the “qualifying days” where he has in fact
worked a certain amount of time (15 shifts or tours of duty) during the period (30 calendar days) immediately
preceding the holiday. There is no inconsistency between these provisions, and the Collective Agreement is not, as
was argued “unworkable”. The grievor simply does not meet the requirements for holiday pay set out in the
Collective Agreement.

For the foregoing reasons, the grievance is dismissed.

(signed) J. F. W. WEATHERILL
ARBITRATOR


