
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION

CASE NO. 3217

Heard in Calgary, Wednesday, 14 November 2001

concerning

CANPAR

and

UNITED STEELWORKERS OF AMERICA
TRANSPORTATION COMMUNICATIONS LOCAL 1976

DISPUTE:

Shift differential entitlement for Calgary employees R. Baron, R. Exner, T. Korobanik, D. Kostynuik, H.
McIntyre, M Penny, R. Tasima, A. Wynn and S. Young.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:

The Union filed a grievance regarding the above-mentioned matter on September 12, 2001. The Company
denied the Union’s grievance at Step 2 on October 18, 2001. The parties have been unable to resolve the to date.

The Union contends the grievors are entitled to be paid shift differential as per articles 17.3 and 17.4 of the
collective agreement.

The Company contends that the grievors are not entitled to the shift differential and that they have not violated
the collective agreement.

FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:

(SGD.) A. KANE (SGD.) P. D. MACLEOD
GOVERNING BOARD REPRESENTATIVE VICE-PRESIDENT OF OPERATIONS

There appeared on behalf of the Company:
P. D. MacLeod – Vice-President, Operations, Mississauga
K. Greenfield – Manager, Alberta
K. Bouchard – Supervisor, Calgary

And on behalf of the Union:
A. Kane – Governing Board Representative, Vancouver
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AWARD OF THE ARBITRATOR

The Union claims that the Company has violated the provisions of the collective agreement with respect to the
payment of shift differential. Shift differential is provided for under article 17.3 of the collective agreement which
reads as follows:

17.3 Employees accumulating seniority under the terms of this agreement, whose regularly
assigned shifts commence between 1400 and 0559 hours shall received a shift differential of 40
cents per hour. Overtime shall not be calculated on the shift differential nor shall the shift
differential be paid for absence from duty such as vacation, general holidays, etc. Warehouse A
and B positions will not be paid the shift differential.

The original bulletined start time of the employees who are the subject of this grievance was 14:00 hours. They
worked from that time until 22:30 hours. In June of 2001 the terminal’s manager held a meeting and advised the
employees, who are full-time dockpersons, and apparently one of whom is a warehouseman B, that their tour of duty
would be adjusted by one hour, with the start time to be 13:00. They were also told at that time that they would no
longer be entitled to shift differential. It is common ground that the change in starting time was implemented
pursuant to the discretion of the Company as provided in article 5.2.12 which reads as follows:

5.2.12 Hours of a permanent position may only be changed without being re-bulletined for
legitimate business reasons. The reason for any such change shall be provided, upon request, in
writing to the employee affected and his Local Protective Chairman. When the hours of a
permanent position are changed and effect the starting or ending time by more than one hour
and/or the assigned rest days are altered, the position will be re-bulletined promptly, but only to
the Local Seniority Group concerned.

The Union’s position appears to be based on its view that there has been no change in start time by way of an
official bulletin. On that basis its representative submits that the entitlement to shift differential should continue. In
partial support of his argument the Union’s spokesperson refers the Arbitrator to CROA 2587 and CROA 253.

After an examination of those authorities the Arbitrator cannot sustain the position of the Union. They stand for
the proposition that the Company cannot make incremental changes to the start time of an employee so as to exceed
one hour from the time in the last posted bulletin for the assignment in question. On the basis of those cases, for
example, the Company could not now move the start time of the employees who are the subject of this grievance by
a further thirty minutes, without re-bulletining the positions. CROA 2587 and 253 do not, however, stand for the
proposition that the bulletin must be viewed as still operative for the purposes of entitlement to shift differential.

Shift differential is entirely dealt with under the separate provisions of article 17.3. The question which must be
asked under that provision is whether the employees’ “regularly assigned shifts” commence between 14:00 and
05:59 hours. If they do they are entitled to shift differential. If they do not, they do not so qualify. In the instant case
there can be no dispute but that the regularly assigned shifts of the employees have, since June of 2001, commenced
prior to 14:00 hours, and that they therefore can no longer be said to fall within the purview of article 17.3. The
change which was implemented by the Company was within its prerogatives, was exercised for valid business
reasons, and consistent with article 5.2.12 of the collective agreement. In all of these circumstances the Arbitrator
can find no violation of the collective agreement and the grievance must be dismissed.

November 16, 2001 (signed) MICHEL G. PICHER
ARBITRATOR


