
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION
& DISPUTE RESOLUTION

CASE NO. 3739

Heard in Montreal, Tuesday, 14 April 2009

Concerning

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY

and

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE
MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES DIVISION

DISPUTE:
Claim on behalf the Members of the Calgary Section and Mobile Crews.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:
By way of notice dated February 23, 2005, the Company posted a notice of shift change for

the members of the Calgary Section and Mobile Crews. The notice provided that “your hours of
work have been changed from. 07:30 to 15:30 to 21:00 to 05:00 beginning Feb 25, 2005.” A
grievance was filed.

The Union contends that: (1) The Company failed to give a 72 hour notice of change as
required by section 2.3 of the collective agreement (current section 8.6). (2) Section 3.2 (8.6)
provides that the Union “shall be advised” of changes in start times. The use of the word “shall”
makes clear that the provision is mandatory and not directory,

The Union requests that: The employees of the Calgary Section and Mobile Crews be
compensated at the overtime rate for all hours worked outside the original 07:30 -15:30
schedule.

The Company denies the Union’s contentions and declines the Union’s request.
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:

(SGD.) WM. BREHL (SGD.) K. HEIN
PRESIDENT FOR: ASSISTANT VICE-PRESIDENT

There appeared on behalf of the Company:
B. Lockerby – Labour Relations Officer, Calgary
M. Thompson – Labour Relations Officer, Calgary
J. Dorais – Labour Relations Officer, Calgary
R. Wilson – Assistant Vice-President, Industrial Relations, Calgary

And on behalf of the Union:
Wm. Brehl – President, Ottawa
D. W. Brown – Counsel, Ottawa
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AWARD OF THE ARBITRATOR

The case turns on the interpretation of clause 8.6 which reads in part as follows:

Notwithstanding the provisions of Clause 8.5 (which provides that regular day
shifts shall start at or between 6:00 a.m. to 8:00 a.m.), starting times may be
established or changed to meet the requirements of the service. Where
practicable, the notice of establishment or change will be posted promptly in a
place accessible to affected employees. The appropriate Local Representative
and the appropriate TCRC MWED Director shall be advised by mail as soon as
practicable following any change in starting times and in any event, within 72
hours of the time the change in starting time became effective …

(emphasis added)

The issue of whether the word “shall” as used in a collective agreement is to be interpreted
as mandatory or directory has been the subject of arbitrable debate for some time, particularly in
reference to time limits. As noted in the Brown and Beatty text, whether the word “shall” is
mandatory or directory will turn on the construction of the collective agreement. The authors
also note that in the absence of a penalty for non-compliance, the provision will less likely be
interpreted as mandatory.

This office has dealt with the mandatory/directory debate in the context of start times for a
number of years beginning with CROA 163 where Arbitrator Weatherill first interpreted a
predecessor provision which at the time called for 36 hours notice to the local chairman
regarding changes in start times. Even in the absence of a penalty provision within the language
of the provision, it was determined that the provision was mandatory as noted below:

While there is no “penalty” set out for violation of Article 4.7 the natural
consequence of non-compliance with its provisions must be that the purported
changes are ineffective. That is, until the written notification provided for in the
collective agreement was given, Mr. Luciani’s regular relief schedule remained
the same.

This same line of reasoning was followed in CROA 462 where the Arbitrator Weatherill states:

I am in agreement with the Union’s contention that the giving of such notice is a
condition of the implementation of such change, and it follows as the appropriate
redress for this violation, that hours worked outside of the original scheduled
hours would be overtime until the requirements of the collective agreement were
met.

The Company submits that the use of the notice provision to the local representative was
simply a matter of courtesy. The use of the word “following”, a change from the previous
language found in the earlier collective agreements referenced in CROA 163 and CROA 462, in
the Company’s view supports this assertion. The Company maintains that the language has
been changed to provide notification to the Union Director, but only after the change of shift.

With respect, the Arbitrator cannot agree. To begin with, the language set out above does
not differ markedly from the shift notice language considered in previous collective agreements
and which was interpreted to be mandatory despite the absence of a penalty clause. The word
“following” does not in my view alter the spirit or intent of the provision that notice must be
provided to the Local Chairman or General Chairman once the decision has been made to
change the start times. More precise language would be required to support the Company’s
position that the parties meant the notice to be a simple after-the-fact advisory of the change.
This Arbitrator further notes that the parties have agreed that the notice must be provided
“…within 72 hours from the time the change in starting time became effective”. This is a further
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indication that the parties have addressed their minds to the time frame in which the notice is to
be delivered and reinforces the importance of the Company furnishing the Union officers with
proper notice of the shift change. In addition, the fact that parties have agreed the notice is to be
delivered by mail is an insufficient basis to draw the inference that the notice is simply advisory,
as the Company submits. It is certainly open to the parties to choose any means of
communication that they deem to be appropriate to the circumstances.

The grievance is upheld for all the above reasons. The Company shall compensate the
Calgary Section and Mobile Crews at the overtime rate for all hours worked outside their original
07:30 to 15:30 schedule. The Arbitrator shall retain jurisdiction should any issue arise with
respect to the implementation of this award.

May 4, 2009 (signed) JOHN M. MOREAU QC
ARBITRATOR


