
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION
& DISPUTE RESOLUTION

CASE NO. 3740

Heard in Montreal, Tuesday, 14 April 2009

Concerning

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY

and

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE
MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES DIVISION

DISPUTE:
Claim on behalf of Mr. Chris Blaschuk.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:
On October 6, 2008, Awards Bulletin LD-10 was issued. The Bulletin stated that Mr. Kyle

Buchanan had been awarded the Leading Track Maintainer’s position on the HMU Mobile Gang
headquartered at Guelph Junction. The grievor, Chris Blaschuk, also bid the position. It was his
intention to establish seniority as an LTM. Mr. Blaschuk was not awarded the position because
he was not qualified as an LTM and, therefore could not bid the position for seniority purposes
only. A grievance was filed.

The Union contends that:

1) The Company is in violation of Section 3.7 of the Machine Operators Supplemental
Agreement. That section provides that “an employee working in a position in Column A may
establish seniority by bid in a classification in which they are qualified to work in Column B
and in which they did no[t] previously hold seniority and will thereafter accumulate seniority
in that classification.. .”

2) The grievor is a Machine Operator (in a position listed in Column A) who applied to establish
seniority by bid in the LTM classification (a position listed in Column B).

3) When section 3.7 states that “an employee may establish seniority by bid in a classification
in which they are qualified to work,” it means that an employee must be qualified to work the
position (1) to the extent that past practice dictates and (2) to the same extent that applies to
every other employee who applies for the position.

4) Employees have never been required to complete LTM training before being awarded LTM
positions. It should be noted that, over many years many employees have been awarded
LTM positions who were no more qualified for the position than the grievor. In fact, in the
present case the individual who was awarded the LTM position at Guelph Junction, Mr. Kyle
Buchanan, possessed no greater qualifications than the grievor.

5) The Company has treated the grievor in an arbitrary and discriminatory manner.
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The Union requests that: As a resolve to this grievance the Union requests that the grievor
be awarded LTM seniority as of October 6,2008 and that he be compensated for any and all
losses incurred as a result of this matter.

The Company denies the Union’s contentions and declines the Union’s request.
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:

(SGD.) WM. BREHL (SGD.) K. HEIN
PRESIDENT FOR: ASSISTANT VICE-PRESIDENT

There appeared on behalf of the Company:
M. Thompson – Labour Relations Officer, Calgary
B. Lockerby – Labour Relations Officer, Calgary
J. Dorais – Labour Relations Officer, Calgary
R. Wilson – Assistant Vice-President, Industrial Relations, Calgary
C. Dupuis – Service Area Planner, Clagary

And on behalf of the Union:
Wm. Brehl – President, Ottawa
D. W. Brown – Counsel, Ottawa

AWARD OF THE ARBITRATOR

The relevant provision of the collective agreement in dispute is section 3.7 of the Machine
Operators Supplemental Agreement which reads as follows:

3.7  An employee working in a position in Column A may establish seniority
by bid in a classification in which they are qualified to work in Column B and in
which they did no[t] previously hold seniority in that classification as provided in
Article 10.14 (a) of Wage Agreement No. 41.

(emphasis added)

I accept the Employer’s point at the outset that the grievor and Mr. Buchanan, who was
awarded the position, fall under different provisions of Wage Agreement No. 41. The grievor
was a Machine Operator in a classification listed under Column A who was bidding the position
to establish “seniority only” under section 3.7. Mr. Buchanan, on the other hand, bid the position
with the intention of actually working in it and, unlike the grievor, was not governed by the same
provision for that reason. In Mr. Buchanan’s case, Wage Agreement No. 41 applied and he was
awarded the position pursuant to section 9.14. Section 9.14 includes a reference to Appendix A-
3 of Wage Agreement No. 41 which provides that an employee may be awarded a position with
the requirement that he or she “can be qualified in a reasonable period of time”. There is no
comparable on-the-job training language found in article 3.7.

The thrust of the Union’s position is that grievor’s application for a position “for seniority
purposes only” has nothing to do with whether another employee such as Mr. Buchanan bids
the same position with the intention of occupying it immediately. The two employees, in the
Union’s view, are applying for the position pursuant to different provisions of the collective
agreement: one for seniority purposes only and the other to work in the position and that the two
never intersect. That interpretation, with respect, is not consistent with a meaningful
interpretation of the words “qualified to work”. As the Company notes, there is a difference
between the words “qualified to work” and “qualified to bid” and the grievor simply did not have
the qualifications to “work” in the position given that he had no previous experience as an LTM.
In order to establish seniority, a machine operator like the grievor, in my view, must show at
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least some working qualifications as an LTM. Otherwise, the Employer in immediate need of an
experienced LTM would be required to take on an individual with no LTM experience, like the
grievor, over a qualified but less senior employee. The current provisions allow for employees
with no LTM experience to exercise their seniority, and receive on-the-job training, but only if
they are prepared to occupy the position, as was the case with Mr. Buchanan. No such right is
available to an employee like the grievor who in this case had no intention of occupying the LTM
position.

The Union also submits that past practice demonstrates that employees have never been
required to complete LTM training before being awarded LTM positions because the Company
does not offer such training. There is no reliable evidence before me which clearly supports this
proposition, particularly in the face of the clear language of the collective agreement.

For these reasons, the grievance is dismissed.

May 4 , 2009 (signed) JOHN M. MOREAU QC
ARBITRATOR


