
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION
& DISPUTE RESOLUTION

CASE NO. 3766
Heard in Montreal Thursday, 14 May 2009

Concerning

VIA RAIL CANADA INC.
and

NATIONAL AUTOMOBILE, AEROSPACE, TRANSPORTATION AND GENERAL
WORKERS UNION OF CANADA (CAW-CANADA)

DISPUTE:
The application of overtime rates to part-time employees.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:
The collective agreement provides that part-time employees are governed by the work rules

provision of article 4.29 of collective agreement no. 1. There is one category of part-time
employees. It is the Union’s position that the positions in the Moncton Telephone Sales office
are bulletined and bid with regular assigned rest days. The Union alleges that the Corporation is
in violation of the provisions of articles 5.1 and 5.8.

The Union requests that any part-time employee not paid punitive rates on their rest days be
made whole whenever they were so utilized.

The Corporation submits that part-time employees are correctly paid overtime in accordance
with the collective agreement, specifically article 4.18 which states that overtime rates will apply
after 8 hours in a day or 40 hours in a work week.

FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:
(SGD.) H. GRANT (SGD.) B. A. BLAIR
SECRETARY/TREASURER SR. ADVISOR, LABOUR RELATIONS

There appeared on behalf of the Corporation:
B. A. Blair – Sr. Sr. Advisor, Labour Relations, Montreal
C. Morrison – Manager, T.S.O., Moncton
M. Boulanger – Direcotr, Telephone Sales Office, Montreal
D. Stroka – Sr. Sr. Advisor, Labour Relations, Montreal

And on behalf of the Union:
H. Grant – Secretary/Treasurer, Toronto
D. Olshewski – National Representative, Winnipeg
S. Auger – Bargaining Representative, Montreal
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AWARD OF THE ARBITRATOR

The Union maintains that part-time employees who are called to work on what would
otherwise be their scheduled day off are entitled to overtime payment for such work. In that
regard it relies on the language of article 5.8 which reads as follows:

5.8 Employees required to work on their assigned rest days shall be paid at one
and one-half times their hourly rate with a minimum of three hours for which
three hours of service may be required, except:

(a) as otherwise provided under article 6;

(b) where such work is performed by an employee moving from one
assignment to another or to or from part-time status in the application of
seniority or as locally arranged.

The Corporation, however, relies on the language of article 4.18 of the collective agreement
which reads as follows:

4.18 Part-time employees may work overtime as locally arranged in writing with
due regard to Article 5.1. Overtime rates of pay will apply after eight hours
in a day or 40 hours in a work week.

Upon a review of the evolution of these provisions in the collective agreement, the Arbitrator
is satisfied that the position of the Corporation must be preferred, notwithstanding that article
4.29(a) of the collective agreement lists a substantial number of articles which are said to apply
to part-time employees and that article 5.8 is included among those articles

It is trite to say that a board of arbitration must interpret the provisions of a collective
agreement in a manner that is complementary, and not contradictory. It does not appear
disputed that the language of article 4.18 has formed part of the collective agreement for many
years. Additionally, the unrebutted evidence of the Corporation is that the overwhelming practice
across its system has been for part-time employees to be paid overtime rates only where they
work more than eight hours in a day or forty hours in a work week. With the exception of two or
three small locations in Atlantic Canada, the preponderant practice of the Corporation has been
not to pay overtime rates to part-time employees who may be called to work on what would
otherwise be a day for which they are not scheduled to work.

In considering the merits of the parties’ respective positions, the Arbitrator finds it difficult to
rationalize the Union’s interpretation with any purposive or fair application of the collective
agreement. If its interpretation is correct a part-time employee could obviously work less than
forty hours in a given week and less than eight hours in any given day and nevertheless be
entitled to overtime in circumstances where such overtime would not be paid to a full time
employee working substantially more hours in the same week. In the Arbitrator’s view it would
require clear and unqualified language to establish that the parties intended such a result. No
such language is to be found here. Additionally, the practice which has been followed by the
Corporation, apparently without grievance until the instant case, persuasively supports its
interpretation.

For all of the foregoing reasons the grievance must be dismissed.

May 19, 2009 (signed) MICHEL G. PICHER
ARBITRATOR


