
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION
& DISPUTE RESOLUTION

CASE NO. 3949
Heard in Calgary, Wednesday, 10 November 2010

Concerning

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY

and

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE

DISPUTE:

The interpretation of Article 75 regarding the application of On The Job Training.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:

Conductors Derkson and Chapman, selected for the Locomotive Engineer Training
program, held positions on the Trainman’s Common Spareboard at Brandon. While assigned to
the Trainman’s Common Spareboard these employees were required to perform On The Job
Training as Locomotive Engineer Trainees when called for road work from the spareboard.

The Union contends that under the provisions of article 75.06 a Locomotive Engineer
Trainee unable to hold work as a spare or regularly assigned Conductor, at their respective
terminal will be trained as an additional employee in the locomotive.

The Union contends that Conductors Derkson and Chapman fall within the parameters
of Article 75.06 and should have been trained as an additional employee in the locomotive.

FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:
(SGD.) D. OLSON (SGD.) D. E. FREEBORN
GENERAL CHAIRMAN FOR: DIRECTOR, LABOUR RELATIONS

There appeared on behalf of the Company:
D. Corrigan – Labour Relations Officer, Calgary
R. Bay – Manager, Running Trades Training, Calgary
G. Squires – Trainmaster, Brandon
D. Freeborn – Manager, Labour Relations, Calgary
A. Azim Garcia – Director, Labour Relations, Calgary

There appeared on behalf of the Union:
M. A. Church – Counsel, Toronto
D. Olson – General Chairman, Calgary
D. Fulton – Vice-General Chairman, Calgary
B. Weisgerber – Local Chairman,
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AWARD OF THE ARBITRATOR

The facts pertinent to this grievance are not in substantial dispute. Grievors Dean

Chapman and Dale Derkson of Brandon entered the locomotive engineer training

program on October 9, 2006. Upon completing the program they returned to Brandon

for their rules instructions. In November of 2006 they completed the initial mechanical

and rules instruction and also completed the phase 2 one-on-one training in which they

rode as the third person in the cab of a locomotive. Following that they were placed on

the Brandon trainpersons common spareboard. The Company then informed them that

they would participate in on-the-job training, which means that they would train while

working as a conductor along with a locomotive engineer, and that they would no longer

have one-on-one training as the third person in the cab of a locomotive. In fact between

November 27, 2006 and January 8, 2007 trainees Chapman and Derkson worked off

the trainpersons common spareboard at Brandon and, as trainees, were required to

accept proper calls for any work from the Brandon trainpersons common spareboard in

either road or yard service in the expectation that they would perform on-the-job training

during their duty.

It is common ground that neither trainee Chapman nor trainee Derkson could

hold, by the exercise of their seniority, work as a conductor at their home terminal. The

Union maintains that given that circumstance they should have been trained on a one-

on-one basis in accordance with the terms of article 75.06 of the collective agreement.

In other words, in the Union’s view, they should not have been given on-the-job training,

but should have undergone the training that would have been given to the third person
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in the cab of the locomotive. The Company submits that there is no language in the

collective agreement which prevented it from giving trainees Chapman and Derkson on-

the-job training, as was done.

The dispute between the parties concerns the interpretation of a number of

provisions of article 75 of the collective agreement. That article provides, in part, as

follows:

75.01 The term Trainperson/Yardperson is in recognition of the Interchangeable
Rights Agreement.

75.02 To be eligible for training, a Trainperson/Yardperson must have at least
two years of cumulative service in Road and/or Yard Service.

75.03 After being scheduled for training, Locomotive Engineer Trainees shall be
required to work in Road Service at their home terminal, including Road
or Common Spare boards, when and where their seniority entitles them to
do so.

75.04 Upon completion of the initial classroom and technical portion of the
Locomotive Engineer Training Program, trainees whose seniority permits
them to hold work as a Conductor at their respective home terminal, will
return to that position. They will perform the duties of Conductor and
when those duties permit, and they are working with a qualified trainer,
they will receive on the job training to become qualified as a Locomotive
Engineer.

75.05 The Company in consultation with the Union, will identify subdivisions or
subdivision runs upon which it is impractical to provide on the job training.

75.06 When seniority does not permit a Trainee to hold work as a spare or
regularly assigned Conductor at their respective terminal, as outlined in
Clause 75.03, when required they will train as an additional employee in
the locomotive and will be compensated at the rate established in the
same manner as outlined in Clause 75.12.

75.07 The Company reserves the right to train Locomotive Engineers on a one-
to-one basis at its discretion.

75.08 Unless as expressly provided in Clause 75.04, once training has
commenced in the initial mechanical and rules instructions classes,
trainees will not be required to work as a Trainperson or Yardperson
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during the training period. Time engaged during the training period shall
not interrupt the candidate’s continuous employee relationship.

The parties are not in dispute as to the application of article 75.04. They agree

that when an employee has completed the classroom and technical portion of the

training program, if that employee’s seniority allows them to hold work as a conductor at

their home terminal they are to assume that position and when assigned as a conductor

they are, while on duty, to perform on-the-job training (OJT) to become qualified as a

locomotive engineer.

The dispute concerns employees whose seniority does not allow them to hold

work as a conductor at their home terminal, as is the case with trainees Chapman and

Derkson. The Union submits that article 75.06 gives to those trainees an absolute right

to be trained as an additional employee in the locomotive, and not on the basis of on-

the-job training as the Company has done. As the Union would have it, article 75.04

clearly indicates that only employees able to hold work as conductors, by the exercise

of their seniority, are to assigned to OJT. It argues that employees who would fall under

article 75.06 are to be trained only on the basis of being the third person in the cab.

The Arbitrator has considerable difficulty with the Union’s interpretation. Firstly, it

does not appear disputed that the language of article 75.04 and article 75.08 has been

in the collective agreement since 1999. The unchallenged representation of the

Company is that through three negotiations of the collective agreement the Union has

never grieved the Company’s practice of utilizing common spareboard employees to be
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called as conductors and then required to train as locomotive engineers on the basis OF

on-the-job training, and not as a third person in the cab. In that regard it gives the

example of employees at Moose Jaw, Saskatchewan, Medicine Hat, Alberta and

Brandon, Manitoba.

On what basis can it be argued, after some eleven years of the application of the

language of article 75 of the collective agreement in accordance with the Company’s

interpretation, that in fact employees who do not fall under article 75.04 as able to hold

conductors’ positions must be trained on a one-on-one basis, presumably as of right?

Firstly, from a purposive basis, it is difficult to appreciate why the distinction would be

drawn between senior employees able to hold conductors’ positions and more junior

employees who do not have sufficient seniority to do so, for the purposes of being

excluded from the option of doing on-the-job training as opposed to one-on-one training.

In that regard it should be appreciated that employees at locations such as Brandon,

including the grievors themselves, in fact have substantial seniority, albeit they choose

to work at a location which utilizes a common spareboard.

When close attention is paid to the language of article 75 which deals with one-

on-one training, it is clear that that cannot be claimed as a right. Firstly, the categorical

language of article 75.07 confirms that the Company has an absolute right to determine

whether it will or will not train locomotive engineers on a one-on-one basis “… at its

discretion.” When that language is paired with the phrase “when required” in article

75.06 dealing with employees being assigned as an additional employee in the
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locomotive for one-on-one training, it is difficult to draw the conclusion that it was

intended that all employees who cannot exercise the seniority to hold conductors’ work

must be trained on a one-on-one basis.

In the context of the foregoing provisions the Arbitrator is compelled to accept the

argument of the Company that there is no language within the provisions of article 75

which would expressly or, in my view implicitly, prevent the Company from assigning

employees in the position of the grievors to work as conductors for the purposes of

pursuing on-the-job training in furtherance of their eventual qualification as locomotive

engineers.

Further, when reference is had to the overall context of article 75 of the collective

agreement, it is instructive to note that article 75.11 contains a chart which represents

the seven phases of locomotive engineer qualification. Phase 3, which follows the initial

mechanical rules instruction and two week one-on-one training is described as follows:

“Working On The Job. Training with a qualified locomotive engineer instructor (max 18

months).” While Phase 5 makes reference to “unique training where applicable.”, there

is nothing in the chart to suggest that one-on-one training is the method to be used for

employees on common spareboards. Article 75.11(e) also notes that the Union gained

for employees a one time bonus payment of $1,000 for employees who participate in

on-the-job training in Phase 3, upon the completion of that phase. In my view the more

probable inference is that the bonus was to be as widely available as possible.
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Where all of the elements are considered, the Arbitrator has substantial difficulty

accepting the Union’s interpretation. Firstly, it is an interpretation which has not been

applied and apparently has not been asserted through any grievance over a number of

years, through repeated renewals of the collective agreement without change.

Secondly, for all of the reasons related above, the language and scheme of article 75 of

the collective agreement clearly preserve to the Company discretion, presumably to be

used in times of extreme need, as to when it will resort to one-on-one training. Finally,

there is no language within article 75 itself which would prohibit the employer from

utilizing on-the-job training for any trainee. The fact that that is explicitly explained with

respect to persons holding conductor’s positions under article 75.04 does not mean that

it cannot apply elsewhere. At most, article 75.06 allows the Company “when required” to

resort to one-on-one training for employees on common spareboards who cannot hold

spare or regularly assigned conductors positions when it necessary to do so. As is

made clear by article 75.07, that judgement is entirely in the discretion of the Company.

In the result, I cannot find that the Union has established any violation of the

provisions of article 75 of the collective agreement. The grievance is therefore

dismissed.

November 15, 2010 (signed) MICHEL G. PICHER
ARBITRATOR


