
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION

& DISPUTE RESOLUTION

CASE NO. 4080

Heard in Montreal, Thursday, 12 January 2012

Concerning

BOMBARDIER TRANSPORTATION CANADA INC.

And

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE

DISPUTE:

Claim on  behalf of N. Gordon-Tenant that he was called out of turn while assigned to
the spareboard.

JOINT STATEMENT OF ISSUE:

On June 7, 2011, the grievor submitted a number of wage claims when he was called
out of his turn while assigned to the spareboard. The Company declined the payments on the
basis that the grievor lacked the proper qualifications to be entitled to make the claims based on
their interpretation of the MOA Item 9.12.

The Union’s position is that Mr. Gordon-Tenant properly made a wage claim in
accordance with MOA 9.12 which makes provision for a penalty payment for a spare employee
called out of turn equal to the hourly training rate and requested payment of the submitted wage
claims.

The Company cannot be bound by conditions outside of its control. A fully qualified train
operator must have 2 years of experience as  fully qualified commuter train operator to train a
throttle trainee. Mr. Gordon-Tenant qualified in March 2011 and does not meet the requirements
to train and does not qualify for any training or premium associated with training. The Company
does not believe that it should  be negatively impacted when an employee is unable to meet the
criteria required to receive the training premium.

The Company declined the Union’s request.

FOR THE UNION: FOR THE COMPANY:
(SGD.) G. MACPHERSON (SGD.) A. BROWN
GENERAL CHAIRMAN MANAGER, LABOUR RELATIONS
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There appeared on behalf of the Company:
M. Horvat – Counsel, Toronto
A. Brown – Manager, Human Resources, Toronto
D. Mitchell – General Manager Operations, Toronto

There appeared on behalf of the Union:
M. Church – Counsel, Toronto
G. MacPherson – General Chairman, Toronto

AWARD OF THE ARBITRATOR

It is common ground that the grievor was called out of his turn off the spareboard

to protect an assignment on June 7, 2011. That happened because the grievor was the

first available employee on the spareboard familiar with the territory in question. In fact

the grievance relates to some twelve instances where that occurred between May 30

and June 17, 2011. The grievor claims entitlement to a training allowance although it is

understood that no unqualified or unfamiliar locomotive engineer accompanied him.

The Union relies, in part, on the following provisions of the collective agreement:

9.12 If a spareboard employee first out is not sufficiently qualified to take the
call such that it makes it necessary for the call to be given to a
spareboard employee not first out, for qualification purposes the
unqualified spareboard employee first out is sent to protect the
assignment with the qualified spareboard employee. Article 20.1 or Article
20.3 applies whether or not the unqualified employee is sent to protect
the assignment with the qualified employee. Effective December 31,
2012, if the Company is unable to send the first out employee for
familiarization the employee called out of turn will be paid a four (4) hour
claim for that assignment in lieu of the training premium. The claim will
not be use[d] in the calculation of the weekly guarantee and weekly
overtime.

20.1 When training a throttle trainee or a fully qualified Train Operator during
the familiarization, Train Operators will be compensated $4.50 per hour
training premium, which will be executed in the calculation of overtime.

…
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20.3 When in the OJT period of a new Train Operator, Train Operators will be
compensated $4.00 per hour training premium, which will be excluded in
the calculation of overtime.

In essence the Union submits that whether or not the person who was first up on

the spareboard, but unfamiliar with the territory, was sent to work with the grievor, he

was entitled to the payment of the training premiums contemplated under article 20.

The Company submits that the provisions of article 20 can have no application to

the grievor because he has less than two years’ service as a locomotive engineer. In

that regard it relies on the following excerpt from the Railway Employee Qualification

Standards Regulation made pursuant to the Canada Transportation Act, S.C. 1996

c. 10, s 15(b):

No railway company shall qualify a person as an on-job training instructor for the
occupational category of locomotive engineer unless the person

…

(b) completes not less than two years service as a locomotive engineer,
including at least three months service in the area where the locomotive
engineer is to give the on-job training.

After considerable reflection, I am compelled to share the interpretation of the

provisions reproduced above which is advanced by the Company. The wording of

section 15(b) of the regulation is, in my view, clear and straightforward. A person is not

to be qualified as a training instructor in relation to any training for locomotive engineers

unless they have two years’ service as a locomotive engineer. In my view it is entirely

appropriate to conclude that the use of the word “training” as found in articles 20.1 and

20.3 of the collective agreement is to be interpreted in a manner consistent with the

regulation.
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I cannot share the characterization of what transpires under these provisions as

the equivalent of “piloting”, as suggested by counsel for the Union. Piloting, which

commonly occurs when train movements of one company are required to move over the

territory of another railway, with the assignment of a guide to the territory is, in my view,

a substantially different matter than the familiarization of an employee with a given

subdivision. I am satisfied that what is contemplated in article 20, and by extension in

article 9.12 of the collective agreement is an actual training function, which is more than

simple piloting.

In these circumstances I agree with the Company that the fundamental

protections of section 15(b) of the Regulation which governs on the job training for

locomotive engineers is properly interpreted to mean to that the grievor could not be

qualified to perform training, including training in the form of familiarization. Indeed, it

would appear that it is for that reason that the Company does not assign an unqualified

locomotive engineer to accompany a person of the grievor’s experience who is given an

assignment out of turn on the spareboard.

For all of the foregoing reasons the grievance must be dismissed.

January 16, 2012 (signed) MICHEL G. PICHER
ARBITRATOR


