
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

& DISPUTE RESOLUTION 

CASE NO. 4469 

Heard in Calgary, June 14, 2016 
 

Concerning 
 

CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 

And 
 

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE  
 
DISPUTE: 
 

 The Company violated Articles 7, 11, 41 and Addendum 123 of the 4.16 when the 
Company instructed Conductor Luutzen Vanderwey to set off his cars in a track that 
contained cars. 
 
THE UNION’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE: 

 
  On July 3, 2014 Conductor Vanderwey was instructed to handle cars that did not 
pertain to his train in violation of Article 7, 11, and 41. 
 Upon arrival at BIT Yard there were clear tracks available for the Conductor 
Vanderwey to set his out in but the Company had him handle cars that did not pertain to his 
train. The Union is seeking a significant remedy in accordance with Addendum 123 of the 
Collective Agreement in this instance for the Company’s violation of the Collective 
Agreement.  
 It is the Union’s position that the Company blatantly and indefensibly violated Articles 
7, 11 and 41 of the 4.16 Collective Agreement when the Company simply chose to ignore 
their obligations the Collective Agreement.  
 Given the Company’s disregard for the 4.16 Collective Agreement, arbitral 
jurisprudence and the decisions handed down from the CIRB including CIRB 315 the Union 
seeks a substantial remedy under Addendum 123. 
 The Company disagrees with the Union’s contentions and declines the Union’s 
request. 
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) J. Robbins (SGD.)  
General Chairman   

There appeared on behalf of the Company: 
V. Paquet  – Labour Relations Manager, Toronto  
D. VanCauwenbergh – Director Labour Relations, Toronto 
C. Mackay – Superintendent Operation, Toronto  
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S. Maltais – Executive Assistant, Toronto  

There appeared on behalf of the Union: 
M. Church – Counsel, Caley Wray, Toronto  
J. Robbins – General Chairperson, Sarnia 
J. Lennie  – Vice General Chairperson, Port Robinson 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 

This arbitration concerns the instruction to conductor Vanderwey to handle cars 

not pertaining to his train, resulting in the alleged violation of articles 7, 11 and 41 of the 

4.16 Collective Agreement by the Company.  

 

The events giving rise to the Union’s grievance happened on July 3, 2014. That 

day, Conductor Vanderwey was ordered from Belleville to Toronto on train Q107. When 

the Grievor arrived at the Brampton Intermodal Terminal (“BIT”), he was told to set off his 

cars into two separate tracks.  

 

He was instructed to pull into track Y203 and cut after a designated 80th car holding 

onto the DTTX 620029 (cut #1). After that, he was instructed to set out 44 cars into track 

Y204 holding onto the DTTX 655970 (cut #2). Mr. Vanderwey was then instructed to 

couple the remaining 36 cars onto the cars already present on track Y201 to push them 

further down Y201 to fit the remaining cars in said track.  

 

The Union alleges that the third and final manoeuvre, the coupling of the remaining 

cars onto track Y201, was not pertaining to the Grievor’s train and, as such, should have 

been conducted by the yard service employees. The Union claims that the Company 
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ordered the coupling for its convenience and cost saving reasons, notwithstanding the 

incurring violation of article 41 and others of the 4.16 Collective Agreement.  

 

On or about July 3, 2014, Mr. Vanderwey then filed a time claim or step I grievance 

which was declined on July 9th, 2014. The Union then filed, on August 10, 2014, a step II 

grievance, which was declined in October 2014. The Company stated at that time that 

“[…] stacking cars is not a violation of Article 41” on that instance. Following the 

Company’s decision, the Union then progressed its grievance to step III on November 24, 

2014.  

 

The point of contention between the parties is the question of whether the coupling 

of Mr. Vanderwey’s remaining cars to the ones already on track Y201, and their following 

movement by him, should be considered “work required in connection with their own train” 

within the meaning of article 41. The Company claims that such was the case while the 

Union opposes that view.  

 

 The articles of the 4.16 Agreement regarding the operation of trains within 

switching limits, where Yard Service Employees normally exclusively operate, must be 

interpreted in relation with each other in order to fully understand their meaning. They all 

revolve around article 41, which is the centerpiece provision defining the exceptions 

where a road service employee can operate a train within a yard’s switching limits: 

Article 41 - Yard Service Employees' Work Defined 
41.1 Except as provided in article 12 of Agreement 4.16, the 
following will apply: switching, transfer and industrial work, wholly within 
the recognized switching limits, will at points where yard service 
employees are employed, be considered as service to which yard service 
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employees are entitled, but this is not intended to prevent employees in 
road service from performing switching required in connection with their 
own train and putting their own train away (including caboose) on a 
minimum number of tracks. Upon arrival at the objective terminal, road 
crews may be required to set off 2 blocks of cars  
into 2 designated tracks.” 
 
 

To better understand the intent behind article 41, one can consult CN’s own 2010 

Employee Training regarding this provision. It was developed by the Company, after 

numerous costly litigations, to avoid further violations of the Agreement. In its introduction, 

the document states that:  

“It is well established that road employees are forbidden from performing 
switching tasks within the switching limits determined for a given location. 
The only acceptable exception to this rule allows a road service crew to 
perform the “switching required in connection with their own train and 
putting their own train away…” Arguably, there are debatable 
inconsistencies on this issue, however, until negotiated differently, the 
rules as they are now require strict compliance.” 

 
 

Further, it specifies the purpose of article 41 of the 4.16 Agreement and indicates 

the role of road service employees, the document reads:  

“Article 41 was established to clearly specify the work reserved exclusively 
for yard service employees versus road service employees. 

Article 41 applies at locations where yard crews are employed.” 

[…] 

“When inside switching limits [road service freight crews] perform only 
specified work in connection with their own train such as putting the train 
together or storing it away.  

[…] 

If the road crew does work on someone else’s train, they are doing yard 
crew work and this would be considered a violation of article 41.” 

 

Articles 7 and 11 of the 4.16 Agreement offer additional details surrounding what 

road crew are allowed to do when operating within switching limits of a yard. These 



CROA&DR 4469 

 

 – 5 – 

 

articles nonetheless must be applied in harmony with article 41 and cannot be separated. 

Articles 7.9 and 11.7 read, in part, as follow: 

ARTICLE 7 – Terminal Time – Freight Service 

7.9 Should a train be delayed at the signal controlling movement into a 
yard or terminal, yard limit board or behind another train similarly delayed, 
final terminal time shall be computed from the time the engine reaches 
that point of delay until time conductor registers off duty. However, should 
the crew be held on duty thereafter to perform service in connection with 
their own train or terminal switching (full crew will be used) the terminal 
time will be extended to include the time so occupied, provided that: 

[…] 
 
(d) in the application of the provisions of Article 41, when employees in 
road service are instructed to yard their train in a particular track at a 
terminal and such track will not hold the entire train, they will double over 
surplus cars or a designated cut of cars to another yard track. In cases of 
yard congestion where there is insufficient room to double over all cars to 
one track it will be necessary to double over to more than, in the manner 
described above, to effectively yard the train. Employees (including those 
working in a conductor only operation) required to double over designated 
cuts of cars will be paid 12½ miles in addition to all other earnings for the 
tour of duty. 

(e) Upon arrival at the objective terminal, road crews may be required to 
set off 2 blocks of cars into 2 designated tracks. 
 
[…] 

NOTE: Except as provided in sub-paragraph 7.9 (d), employees will not 
be required to marshall trains upon arrival at terminals (e.g.: setting over 
10 cars for one destination to one track, and 10 cars for another 
destination to another track). 

Article 11 – Consist of Crews – Reduced Freight Crews 

11.7 Notwithstanding the provisions of paragraph 11.4, trains operating in 
through freight service may be operated with a conductor but without an 
assistant conductor provided that: 

[…] 

(c) At the final terminal, doubling is limited to that necessary to yard the train 
upon arrival account yard tracks being of insufficient length to hold the train; 
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This Office has had the occasion of interpreting whether coupling one’s train to 

another can still be considered work pertaining to their own train. In ADHOC 560, 

arbitrator Picher dealt with several cases where the Union for Western Canada claimed 

the Company violated Conductor Only provisions. Regarding one of such instances, 

similar to the present case, the arbitrator wrote:  

“Tab 12 of the Union’s examples book concerns train 356 from Jasper 
final terminalled at Edmonton on November 2, 2001. The crew was 
directed to pull their train into Bissel Yard and set off twenty-one cars to 
track BS02, while holding onto ten cars. They then placed those head end 
ten cars into track BS01 before re-coupling onto the twenty-one cars in 
BS02. They then proceeded to Walker Yard where they pulled through 
track CS56. Finally, they backed into track CS57, coupling to cars already 
in that track. In the Arbitrator’s view the setting off of ten cars at Bissel 
Yard involved switching in connection with their own train within the 
contemplation of the conductor only rules. However, requiring the crew to 
couple onto cars already in track CS57 in Walker yard involved work which 
is not in connection with their own train. That work was therefore in 
violation of the conductor only agreement.” 

 

Upon reading the relevant articles, CN’s training document and ADHOC 560, it is 

clear that having a road crew perform work on another train within switching limits is not 

considered to be “switching required in connection with their own train” or “putting their 

own train away”. As such, it is forbidden by article 41.  

 

Thus, having Conductor Vanderwey couple the remaining cars of his train to a set 

of cars already in track Y201 and move the latter clearly was not “[…] switching required 

in connection with his own train” as the Company claims. In that situation, either the yard 

crew should have completed the coupling or the conductor should have been 

compensated for this additional workload.  
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The question of whether the yard was congested or that there was insufficient 

space to put away the Grievor’s train is in this case irrelevant. Any situation where a road 

service crew comes to work on someone else’s train within a yard switching is forbidden 

by article 41, since it is not work pertaining to his own train. 

 

For the above-mentioned reasons, the grievance is allowed. I retain jurisdiction 

with respect to all aspects of the remedy which might be appropriate beyond the findings 

and declarations contained in this award. 

 

November 3, 2016  ____ ______ 

 MAUREEN FLYNN  

 ARBITRATOR 

 


