
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

& DISPUTE RESOLUTION 

CASE NO. 4560 

Heard in Edmonton, June 14, 2017 
 

Concerning 
 

CANADIAN NATIONAL RAILWAY 
 

And 
 

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE  
 
DISPUTE: 
 
 Conductor Bill McDonald was ordered Belleville to Montreal on train Q106 on December 
23, 2014 upon arrival at Montreal and after yarding his train Conductor McDonald was instructed 
to depart Taschereau Yard and take his locomotives to Southwark yard and couple onto train 
X321. 
 
THE UNION’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE: 
 
 On December 23, 2014 Conductor McDonald was informed that he was required to depart 
Taschereau yard with his power and go to Southwark yard. Train Q106 was ordered Belleville to 
Taschereau yard as shown by Company records.  
 Conductor McDonald informed the Company that he believed this request was in violation 
of the Collective agreement but was instructed to “do it anyway” by a Company Officer.  
 Conductor McDonald complied and upon arrival at Southwark he was instructed to couple 
onto train X321 that was not in connection with his own train.  
 Conductor McDonald claimed 100 miles for extra service under Article 9.9 of the 4.16, 
which was declined by the Company.  
 It is the Union’s position that the Company blatantly and indefensibly violated Articles 9.9, 
7.9, 11.7, 41, 56, 61, 67, 85, 85.5 along with Addendum 123 of the 4.16 Collective Agreement.  
 The Union is seeking an order that the Company cease and desist from the violation of 
Articles 11.7 and 41 of the 4.16 Collective Agreement.  
 The Union submits that the Company is in violation of the 4.16 Collective Agreement and 
arbitral jurisprudence. The Union further submits that the Company is in violation of CIRB 315 
and the May 5, 2010 CIRB mediated settlement and agreement.  
 The Union is seeking a significant remedy in accordance with Addendum 123 of the 4.16 
Collective Agreement in this instance as the Company continues to violate the Collective 
Agreement.  
 The Company disagrees with the Union’s contentions and declines the Union’s request.  
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) J. Robbins (SGD.)  
General Chairperson   
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There appeared on behalf of the Company: 
V. Paquet – Labour Relations Manager, Toronto 
K. Morris – Senior Manager, Labour Relations, Edmonton 
D. VanCauwenbergh – Director Labour Relations, Toronto  
C. Michelucci – Director Labour Relations, Montreal 
S. Roch – Labour Relations Manager, Montreal 
J. Thompson – General Manager, Edmonton 
M. Galan – Labour Relations Manager, Edmonton 
D. Houle – Labour Relations Associate, Edmonton 
P. Payne – Manager Labour Relations, Edmonton 
 

There appeared on behalf of the Union: 
D. Ellickson – Counsel, Caley Wray, Toronto 
J. Robbins – General Chairman, Port Robinson 
J. Lennie – Vice General Chairman, Sarnia  
 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 

 

 The Company’s position is that the time it took Conductor McDonald to take his 

locomotive from Taschereau yard to Southwark yard is something for which he was 

appropriately compensated under Article 7, Paragraph 9(b): 

At terminals where there are a series of yards, such as Halifax, 

Montreal and Toronto, when a train is ordered to go beyond the yard in 

which the train is usually yarded, the terminal time will be computed 

from the time the train reaches the designated main track switch 

connecting with the yard track of the yard in which the train is usually 

yarded, unless the crew has been advised prior to arriving and within 

25 miles of the terminal that the yard of destination has been changed.  

The yard where the caboose is set out will be considered the yard to 

which the train is destined, except where there is a lap-back movement 

involved (such as a train from Belleville destined to Southwark setting 

out cars at Southwark and returning with engine and caboose to Turcot 

in which case, final terminal will commence from the time of reaching 

the outer switch at Southwark); and … 

 

 

There is no dispute that Montreal has a series of yards including Taschereau and 

Southwark.  The “extra work” for which the grievor claims 100 miles pay and for which the 
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Employer says is simply terminal time under 9(b), involved the work from when his train 

was yarded in the Taschereau yard until it was parked on track A-046 at around 6:30 p.m. 

at Southwark, 12 miles away.  The movement involved only the locomotive consist; no 

cars were involved and no switching was done during this movement.  The grievor 

claimed and received terminal pay right up until he booked off at 6:30 p.m. at Southwark.  

It is not disputed that the grievor was originally ordered from Belleville to Taschereau, not 

to Southwark. 

 

 The Employer says this is in accord with long standing practice.  A locomotive 

consist may be parked in a yard other than a train’s destination.  It argues that the 

example used in paragraph 9(b), involving Turcot and Southwark, confirms a mutual 

understanding that a locomotive consist that drops off its cars in the destination yard can 

be directed to park at another yard within the Montreal terminal.  In the Employer’s 

submission there is no collective agreement provision allowing for the 100 mile claim 

advanced in this grievance.  It argues that if such a payment, in addition to the terminal 

time both claimed and paid, was intended, it would have been expressed in the 

agreement. 

 

 The Union notes that, at Southwark, the train was not just parked, but coupled to 

train X321 which it asserts “is not in connection with his own train”. 

 

 The Employer argues that there is no language in the agreement that provides any 

payment, beyond yard time, for setting off a locomotive consist within a series of yard.  
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There is no provision that entitles conductors to a 100-mile payment for taking the power 

to a yard other than the original destination yard within a given series of yards.  The only 

section addressing the issue is 7.9(b)’s provision for yard time. 

 

 The Company says this interpretation is in accord with long-standing and 

unchallenged practice.  It gives the following examples.  In Halifax, train Q120 puts down 

the cars in the Halifax Intermodal yard and then the crew takes the locomotive consist to 

Ceres Container Terminal.  In Toronto, conductor only trains arrive and yard the trains at 

Brampton Intermodal Terminal and then take their locomotive consists to MacMillan Yard.  

In both cases the employees get paid terminal time but not an extra 100 miles.  A Montreal 

example was given, but it is less directly on point. 

 

 In answer to the argument that Article 7.9(b) applies, the Union asserts that “the 

train was not ordered beyond Taschereau; rather, the train was ordered to Taschereau, 

set off, and the Conductor subsequently ordered to transfer the locomotive consist to 

Southwark;” something not contemplated by 7.9(b).  This is not a “lap-back” of the kind 

used in the example.  The lap back situation arises where the train is required to operate 

past the destination yard in order to set out the train and then to come back to the 

destination yard with the locomotive consist, only to park.  It views the movement of 

locomotives between yards within the terminal as “transfer work” within the exclusive 

jurisdiction of the Yard Service employees. 
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 Agreement terms like Article 7.9(b) are not to be interpreted in isolation, but in the 

context of the entire agreement.  The Union argues that other Articles assist in 

determining its meaning.  First, it points to the provision defining and protecting yard 

service work. 

 

Yard Service Employees’ Work Defined 

 

41.1 Except as provided in Article 12 of Agreement 4.16, the following 

will apply:  switching, transfer and industrial work, wholly within the 

recognized switching limits, will at points where yard service 

employees are employed, be considered as service to which yard 

service employees are entitled, but this is not intended to prevent 

employees in road service from performing switching required in 

connection with their own train and putting their own train away 

(including caboose) on a minimum number of tracks.  Upon arrival at 

the objective terminal, road crews may be required to set off 2 blocks 

of cars into 2 designated tracks. 

 

 

Montreal terminal employs yard service employees.  There is no dispute the 

grievor could, under this section, put his trains away on two tracks at Taschereau.  The 

issue is what then happens to the locomotive consist, as part of “putting their own train 

away”.  Do they book off, spot the locomotive consist whenever they are told in the 

Taschereau yard, or wherever they are told within the Montreal terminal?  The Company’s 

position is the latter; that the Company can direct the crew to put the locomotive consist 

away anywhere in the Montreal terminal, providing “it pays terminal pay until the crew 

books off”.  There was no extra switching, hauling cars or other work done. 
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 The Union also maintains that the Company’s position violates the negotiated rules 

governing conductor only two-person crews.  It relies upon Article 11.7, particularly 

subsection (d): 

11.7  Notwithstanding the provisions of paragraph 11.4, trains 

operating in through freight service may be operated with a conductor 

but without an assistant conductor provided that: 

 

… 

 

(d)  Notwithstanding the provisions of Article 41, such trains are not 

required to perform switching in connection with their own train at the 

initial or final terminal; if switching in connection with their own train is 

required at the initial or final terminal to meet the requirements of the 

service, (except to set off a bad order car or cars or lift a bad order car 

or cars after being repaired), the conductor will be entitled to a payment 

of 12 ½ miles in addition to all other earnings for the tour of duty. 

 

 

 The Company does not rely on the to “meet the requirements of service” provision 

which has been narrowly construed.  It says instead that it is not switching at all. 

 

 The Union initially relied as well on Article 9.9 but withdrew this at the hearing. 

 

 The Union relies on CROA 3043 where Arbitrator Picher upheld a claim by road 

service employees for switching in the yard.  He said, of Article 41: 

It is well established that this article has been incorporated into the 

collective agreement in order to clearly specify the work reserved 

exclusively for yard service employees.  Road service employees are 

forbidden from performing switching tasks within the switching limits 

determined for a given location.  The exception to this rule allows a 

road service crew to perform on the “switching required in connection 

with their own train and putting their own train away…” 

 

 and in conclusion: 
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“… the practice whereby the Company requires that road service 

employees pick up or set off cars within the Montreal switching limits, 

as described in this award, constitutes a violation of article 41.1 of the 

collective agreement.” 

 

 

In that case, the crew had been required to switch cars between yards.  In CROA 

3182 the crew had been required to transfer cars between Montreal yards, and it was 

again found to conflict with the agreement. 

 

 These and other cases involving violation of Article 41 led to a series of 

proceedings and a protocol involving increasing penalties per violation.  In the course of 

these proceedings Arbitrator Picher ruled on further alleged violations; in Ad Hoc 556, 

557 and 560. While a violation was found in each case, none of the cases decided or 

referred to involved just taking the motive unit, without more, to another yard. 

 

 In Ad Hoc 556 the facts were that “on arrival at Sarnia was instructed to perform 

his set-off and then lift 23 cars from Track A016.  After coupling such cars to their train 

the crew was then required to transfer the combined traffic to Port Huron” (emphasis 

added).  In Ad Hoc 557 the work was “to lift 38 cars from A019 and double such cars on 

to track A005 (and then) pull the entire track (cars to the South service to Hobson)”. 

 

 Ad Hoc 560 involves a very detailed review of the issues involved in such matters 

when a two person crew is involved, and when yard crew work is to be protected.  As a 

means of addressing the entire issue, Arbitrator Picher reviewed a series of questions 

posed by the Union, and a variety of different but representative fact situations to 
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determine what was prohibited two person crew work or an encroachment on protected 

yard work.  Not one of those questions or fact situations concerns what happens to the 

motive unit, under the control of the two person crew, once its cars are all unloaded.  

Putting their train away must include parking the motive unit somewhere.  The case deal 

clearly with the fact it can’t be used for marshalling or switching work involving cars 

unrelated to the original train.  None of those examples address the motive unit only 

question.  It is not clear to me after reviewing all these examples, that moving the motive 

units, without more, to a separate yard within the terminal, involves switching at all.  If it 

is a transfer it is still in respect to their own train, as it would be if they simply took it to a 

shop in Taschereau. 

 

 In 2005, the Union obtained ruling on an unfair labour practice complaint from the 

Canada Industrial Relations Board.  As part of the Board remedy, it ordered the Employer 

to train its managers in the proper application of Article 41.  The Union refers me to an 

extract from the PowerPoint training materials created in response to this order, one of 

which says, at slide 24, as one of a series of examples of what would breach Article 41: 

Requiring Road Service crews, except Road Switcher crews, on any 

freight or locomotive consists to bring cars or locomotives from one 

point inside switching limits to any other location inside those switching 

limits for any other train or yard assignment would be a violation of 

Article 41.1.  This rule would apply no matter if the train was outbound 

or inbound. 

 

The slide then asks “Avoidable?” and answers: 

“Yes, in this particular scenario the work of transferring cars exclusively 

belongs to the yard employees.” 
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 The reference “to bring cars or locomotives” does appear to address the issue 

here, assuming locomotive includes the locomotive in one’s own train. That assumes that 

moving one’s own locomotive is not part of putting away one’s own train.  The reference 

only to cars in the answer adds a little ambiguity.  The scenario in slide 28 clarifies this 

somewhat because it involves inappropriately being required to pick up an extra diesel 

unit and bring it into the shop.  The slide explains this as a violation by saying “the two 

units are not required for traction effect or engine power for the train.” 

 

 A review of the entire presentation discloses no specific reference to what the road 

crew can be required to do in putting away their own motive units, except where they are, 

in the course of that activity, instructed to pick up or drop off other rolling stock not part of 

their train as it arrived in the yard. 

 

 CROA 4425 occurred after this CIRB ordered training.  That case too involved an 

order to pick up and move cars within the yard.   

Conductor Hubley was instructed to yard his train in Halifax’s 

Rockingham Yard in the following manner: pull into RH15, set cars out 

to RH10 and then set cars out to RH11.  Conductor Hubley was then 

required to pick up cars from RH10 and take them to RG10 at 

Rockingham Yard. 

 

 

 The decision was that this did not meet “the requirements of service” test.  The 

Union says this is nonetheless directly on point here because “the work assigned to Mr. 

McDonald was entirely within the recognized switching limits, and was designed to ready 

another train for future movement out of the yard. 
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 Based on the above, I find that what was required of Conductor McDonald falls 

within the contemplation of Article 7.9(b) and does not encroach on the work of yard 

employees under Article 4.12.  All the work was in respect of the grievor’s own locomotive 

power.  There was no picking up or dropping off of other cars or locomotives, just the 

direction to set off their own locomotives at an eligible yard within the terminal. I do not 

see that aligning with and coupling to train X321 makes a difference to the basic analysis.  

There was no additional switching involved, unlike all the Article 4.12 cases cited by the 

Union. 

 

 I find I must therefore dismiss the grievance and find that the claim for terminal 

time represented the contractually appropriate compensation. 

 

 As I find no breach of the collective agreement, the Addendum 123 remedy sought 

has no application. 

  

September 6, 2017 _______________________________ 

 ANDREW C. L. SIMS 

 ARBITRATOR 

 


