
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

& DISPUTE RESOLUTION 

CASE NO. 4632 

Heard in Calgary, May 8, 2018 
 

Concerning 
 

CANADIAN NATIONAL RAILWAY 
 

And 
 

UNITED STEELWORKERS – LOCAL 2004  
 
DISPUTE: 
 
 Company failed to provide the Union a notice of start time change.  
 
THE UNION’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE: 
 
  The Company provided the Union with a notice that the members listed in the file start 

time would change Wednesday March 02 from 08:00 to 11:00 until further notice.  

 The Company on March 12, 2016 changed these members start time from 11:00 to 08:00 

without providing the Union with a notice of this new start time change.  

 The Union became aware of this start time change on March 25, 2016 and submitted a 

grievance March 28, 2016.  

 The Union contends that the Company is in violation of Article 2 (hours of Service and 

Meals Period) 2.3, Article 8. (Overtime and Calls) 8.6 of Agreement 10.1.  

 The Union requested that all members listed be made whole at overtime rate for the hours 

worked (08:00 till 11:00) from March 12, 2016 until the Union became aware of the new start time 

change on March 25, 2016.  

 The Union and Company have discussed this matter at Joint Conference as per the 

Collective agreement without resolve.  

 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) M. Piché (SGD.)  
Staff Representative   

There appeared on behalf of the Company: 
B. Laidlaw – Manager Labour Relations, Winnipeg 
S. McCartney  – Senior Manager, Design and Construction, Winnipeg 
S. Smith  – Manager Labour Relations, Edmonton  

There appeared on behalf of the Union: 
T. Lundblad  – Staff Representative, Toronto  
G. Colli  – Chief Steward, Prairie Region, Winnipeg  
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AWARD OF THE ARBITRATOR 

 Article 2.2 and 2.3 of Agreement 10.1 provide as follows: 

2.2  Regular day shifts shall start at or between 05:00 hours and 10:00 

hours. 

 

2.3 Notwithstanding the provisions of Article 2.2, the starting time for 

employees not living in hotel, motel, boarding cars, or other mobile 

units may be established or changed to meet the requirements of the 

service.  When the starting time is to be changed, as much advance 

notice as possible, but no less than 24 hours’ notice, shall be given to 

the employees affected and, where practicable, the notice will be 

posted promptly in a place accessible to such employees. The 

appropriate Unit Chairperson and the USW President, Local 2004 or 

designated representative shall be advised of any change in starting 

time at the same time such notice is given to employees.  

 

 On March 1, 2016 the Company advised certain members of the Union that their 

regular day shifts’ start time would change, on March 2, 2016, to the hours of 08:00 to 

11:00 “until further notice” (Union Exhibit; Tab 2).  Thereafter, on March 12, 2016 the 

Company changed those members’ start times back to their regular shifts between 05:00 

and 10:00.   

 

 The Union subsequently became aware of the start time change on March 25, 

2016 and grieved the Company’s failure to provide notice of the reversion to the Union’s 

designated representative.  It argues that this failure constitutes a breach of Article 2.3. 

 

 The Company argues that, while it is compelled to provide the notice of a change 

in regular start times pursuant to Article 2.3, there is no obligation to do the same when 

the employees are directed to revert back to their original regular day shifts.    
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 In my view, the language of Article 2.3 is clear.  It requires the Company to advise 

the appropriate Unit Chairperson or designated representative of any change in starting 

times at the same time such notice is given to the employees.  There is no distinction 

between original notices of change and those that revert the start times back to the 

employees’ regular shifts.  Notice of the reversion to the original start time is a condition 

of the implementation of the start time change (CROA 462 and CROA 3739).  In this case 

the appropriate notice could have been accomplished by including it in the original notice 

of the start time change contained in Tab 2.    

 

 The Company’s failure to advise the appropriate Union Representatives that the 

employees’ start time was to revert back to their previous original scheduled hours 

represents a breach of Article 2.3.  The appropriate remedy was addressed in the cases 

referred to above.  In CROA 462, Arbitrator Weatherill notes: 

While there is no “penalty” set out for violation of Article 4.7, the natural 

consequence of  non-compliance with its provisions must be that the 

purported changes are ineffective. That is, until the written notification 

provided for in the Collective Agreement was given, Mr. Luciani’s 

regular relief schedule remain the same. 

 

The giving of such notice is a condition of the implementation of such 

change, and it follows as the appropriate redress for this violation, that 

hours worked outside of the original scheduled hours would be 

overtime until the requirements of the Collective Agreement were met. 

 

 The grievance is allowed.  The Company shall compensate the affected 

employees at the overtime rate for the hours worked outside of the scheduled 08:00 to 

11:00 shifts until the requirements of the Collective Agreement were met.  
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 I will retain jurisdiction with respect to the interpretation, application and 

implementation of this award. 

        

May 16, 2018                                                ______________________________ 

 RICHARD I. HORNUNG  

 ARBITRATOR 

 


