
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

& DISPUTE RESOLUTION 

 

CASE NO. 4683 

Heard in Calgary, May 14, 2019 

 

Concerning 

 

CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 

and 

 

TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE  

DISPUTE: 

 The Company violation of including, but not limited to, Article 2.2, 6.4(c), 6.5, 7, 11, 
12.6, 27, 37, 40, 41, 56, 61, 85, 85.5, Addendum 31 and 123 of the 4.16 Collective Agreement 
and CROA 3043 and AH 557 when the Company instructed Conductor K. Rooley in 
“Continuous Rescue Service”. 
 

THE UNION’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE: 

  The Company, on January 30, 2015 ordered Mr. Rooley Conductor Only in 
“Continuous Rescue” service from the Toronto North Road Spareboard.  

Mr. Rooley was first directed to taxi from Mac Yard to get Train M31641 27 at 
Langstaff.  

Mr. Rooley established a final outer switch time of 0314 consistent with the provisions 
of Article 7.8 passing the timer coming into Mac Yard on Train M31641 27. He proceeded to 
yard the train, took the power to the shop completing his tour of duty. He was told by the Chief 
RTC to “stand by” to possibly rescue Train 121.  

The Chief RTC contacted Mr. Rooley a short time later and directed him to go to 
Goreway, Mile 7 Halton Sub, to get Train Q12111 28 to take into BIT and Yard the 5935 foot 
train in 4 tracks.  

The Union requests as relief: 1) a declaration that the Company has violated the 
Agreement as alleged, 2) An order that the Company cease and desist from violating Articles 
2.2, 6, 7, 11, 12, 27, 41, 56, 61, 85, 85.5, of the 4.16 Collective Agreement 3) an order that the 
Company complies with Articles 2.2 6, 7, 11, 12, 27, 41, 56, 61, 85, 85.5 of the 4.16 Collective 
Agreement. 
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The Union’s Position  
The Union submits that the Company blatantly and indefensibly violated Articles 2.2, 6, 

7, 11, 12, 27, 41, 56, 61, 85, 85.5, Addendum 31 and 123 of the 4.16 Collective Agreement of 
and seeks that a cease and desist directive be issued.  

The Union further submits that the Company in this instance has violated arbitral 
jurisprudence including but not limited to CROA 3462 and AH 557.  

The Union further seeks a substantial remedy under addendum 123 of the 4.16 
Collective Agreement for the blatant, indefensible and repeated violations of the Collective 
Agreement.  
The Company’s Position  

The Company disagrees and denies the Union’s request. 
 

FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 

(SGD.) J. Robbins (SGD.)  
General Chairperson  

There appeared on behalf of the Company: 
V. Paquet – Labour Relations Manager, Toronto 
K. Morris – Senior Manager, Labour Relations, Edmonton  

And on behalf of the Union: 
M. Church  – Counsel, Caley Wray, Toronto  
J. Robbins – General Chairperson, Sarnia 
J. Lennie  – Vice General Chairperson, Port Robinson  
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 

 

This is a work jurisdiction case. The grievor reported to the Macmillan Yard at 

0130h, where he started his tour of duty.  He was later told to taxi to mile 18.3 

(Langstaff) on the Bala subdivision where he was assigned to train M31641 27 

(“M31”). The grievor and his locomotive engineer were relieving a road crew which 

failed to make it to their destination at the Macmillan Yard.  

 

The grievor and his locomotive engineer, as instructed, took the train into the 

MacMillan Yard, passing the outer switch at 0314h. They completed the yarding of the 

train and took the power to the shop. The grievor was then instructed by the RTC Chief 

to stand by to potentially rescue train Q12111 28 (“Q121”). 
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At 0600h, the grievor was instructed by his RTC Chief to taxi from the bullpen at 

the Macmillan Yard to mile 8.8 (Goreway) on the Halton subdivision. Goreway is within 

the switching limits for the Toronto terminal. The grievor and his locomotive engineer 

were assigned to take control of Q121 and operate it to Brampton Intermodal Yard 

(“BIT”). Q121 passed the outer switch at 0840h and the griever once again yarded all 

the rail cars at BIT. The journal for Q128 confirms that the train was more than 2 miles 

in length (11,528 feet) which required it to be yarded into four different tracks.   

 

The grievor was released from duty at 1135h, claiming 8 hrs and 23 minutes of 

final time, equal to an additional $123.94. The Company declined the grievor’s claim 

and provided him with an adjusted ticket to coincide with his final terminal time when 

he passed the outer switch with train Q128; that is, his final terminal time was adjusted 

from the amount he claimed of 8 hours and 23 minutes to 3 hours and 3 minutes. 

 

 Numerous collective agreement provisions were cited, including the following: 

Article 6 – Basic Day 
6.4 Employees in unassigned freight service may be called to make 
short trips or for turnaround service (with the understanding that one 
or more turn around trips may be started out of the same terminal) 
and paid actual miles, with a minimum of 100 miles for a day, 
provided:  
(a) that the cumulative road mileage of all trips does not exceed 120 
miles,  
(b) that the distance run from the terminal to the turning point does 
not exceed 30 miles, and  
(c) that employees will not be required to commence a succeeding 
trip out of the initial terminal after having been on duty 8 consecutive 
hours except as a new tour of duty, subject to Article 30 and at their 
own option. If employees subsequently accept a call and elect to 
leave the terminal on a succeeding trip in accordance with the 
foregoing, they must accept all the conditions attached to such new 
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tour of duty, including the time-on-duty requirement of 11 hours 
before rest can be taken.  
 
Note: The provisions of this paragraph 6.4 will not prevent the 
operation of regular assignments in short turnaround freight service 
subject to an appeal by the Union under Article 84.  
 
Article 11 – Consist of Crews 
Freight Service  
11.4 Except as otherwise provided herein, all freight, work and mixed 
trains will have a conductor and one assistant conductor. On mixed 
trains, the assistant conductor may be used to handle baggage, mail 
and/or express.  
 
Note: Where presently used in Agreement 4.16, the term “reduced 
freight crew consist” shall hereafter refer to a crew consist of one 
conductor and one assistant conductor.  
 
Reduced Freight Crews 
11.7 Notwithstanding the provisions of paragraph 11.4, trains 
operating in through freight service may be operated with a conductor 
but without an assistant conductor provided that: 
(a) Such trains are operated without a caboose; 
(b) At the initial terminal, doubling is limited to that necessary to 
assemble the train for departure account yard tracks being of 
insufficient length to hold the fully assembled train;  
(c) At the final terminal, doubling is limited to that necessary to yard 
the train upon arrival account yard tracks being of insufficient length 
to hold the train; 
(d) Notwithstanding the provisions of Article 41, such trains are not 
required to perform switching in connection with their own train at the 
initial or final terminal; if switching in connection with their own train is 
required at the initial or final terminal to meet the requirements of the 
service, (except to set off a bad order car or cars of lift a bad order 
car or cars after being repaired), the conductor will be entitled to a 
payment of 12 ½ miles in addition to all other earnings for the tour of 
duty.  
(e) Such trains are designed to make no more than three stops en 
route (i.e., between the initial and final terminals) for the purpose of 
taking on and/or setting out a car or group of cars together;  
 
Note: (This Note: is only applicable to the First Seniority 
District). For the purposes of clarity, the taking on or setting out of 
cars at a yard (other than the yard in which the train originates or 
terminates) at terminals where there are a series of yards (such as 
Halifax and Montreal) will not count as a stop in the application of 
sub-paragraph:11.7(e) However, the payment set out in paragraph 
2.5 will be payable when cars are taken on or set out at such yards in 
a conductor-only operation.  
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(f) Such trains are not required to perform switching en route (i.e., 
between the initial and final terminal) except as may be required in 
connection with the taking on or setting out of cars as, for example , 
34 to comply with the requirements of rules and special instructions 
governing the marshalling of trains; 
 
Article 41 – Yard Service Employees’ Work Defined 
41.1 Except as provided in Article 12 of Agreement 4.16, the following 
will apply: switching transfer and industrial work, wholly within the 
recognized switching limits, will at points where yard service 
employees are employed, be considered as service to which yard 
service employees are entitled, but this is not intended prevent 
employees in road service from performing switching required in 
connection with their own train and putting their own train away 
(including caboose) on a minimum number of tracks. (Upon arrival at 
the objective terminal, road crews may be required to set off 2 blocks 
of cars into 2 designated tracks. 
 
41.2 At points where yard service employees are employed and a 
spare list of yard service employees or a joint spare list from which 
yard service employees are drawn is maintained, yard service 
employees if available, will handle work, wreck, construction, snow 
plow and flanging service other than that performed continuous with a 
road trip in such service, and be paid at yard rates and under yard 
conditions.  
 
 

 The Union submits that this grievance is about the Company trying to use a 

Conductor Only crew to perform the work of a Yard Service crew. The Union submits 

that article 41.1 provides that all switching, transfer and industrial work within a 

terminal’s switching limits is considered Yard Service employees’ work. The exception 

is when Road Service employees, like the grievor, put their own train away on a 

minimum number of tracks at the end of a tour. The Union notes the comments of 

Arbitrator Picher in CROA 3182 where he states that article 41.1 prevents the 

assignment of work within closed yards to road crews. The Union also notes that there 

is no mention of turnaround service, as set out in article 6.4, in the July 1991 

Conductor Only Memorandum of Agreement (“MOA”); the MOA is expressly limited to 

“through freight service”. The reasons set out in the CROA case law support the 
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argument that “turnaround service” and “through freight service” are two distinct 

services under the 4.16 Collective Agreement.  

 

 The Company submits that article 6.4 was negotiated with the intent of having 

an unassigned freight crew perform one of more turnaround trips out of the same 

terminal. The Company argues that it had the right to have the grievor recrew and yard 

two separate trains that had previously failed to make it to the final terminal on January 

30, 2015.  The Company complied with article 6.4 given that: the turning point did not 

exceed 30 miles for either train; the cumulative mileage did not exceed 120 miles; and, 

the grievor was not required to start a succeeding trip after being on duty for 8 hours.  

 

 The Company further maintains that the grievor was only entitled to terminal 

time when inside the terminal limits; and, road mileage from the outer switch to the 

turnaround point and back when leaving the terminal limits. In this case, the grievor 

was properly compensated for work performed both inside and outside the Toronto 

terminal when recrewing for the first trip with train M31on the Bala Sub.  Contrary to 

what the Union argues, the Company submits that the grievor’s tour of duty was not 

completed after the Bala Sub but only after he completed recrewing the second train 

on the Halton Sub.  

 

 The Company further submits that the tasks completed by the grievor in 

recrewing the second train do not fall within the definition of Yard Service employee 

work as set out in article 41.1. The Company maintains in that regard that the work 
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performed by the grievor to recrew Q121 cannot be defined as “switching, transfer or 

industrial work” and is therefore not work that is exclusive to Yard Service employees. 

The Company also notes that yarding the second train at the final terminal was 

legitimate work assigned for Conductor Only road crews, as set out in article 11.7. The 

Company submits that it would take clear and unequivocal language to support the 

Union’s submission that any work performed wholly within switching limits belongs to 

Yard Service employees or road switcher crews. 

 

  The arbitrator notes that the starting point is the generally accepted principle of 

arbitration, and indeed contract law, that a collective agreement must be read in its 

entirety with the language to be interpreted according to the intentions of the parties.  

To quote one author: “The words which the parties have used..., being ordinary words 

of the English language, must be construed in their ordinary and natural meaning 

unless the context otherwise requires.”1 

 

  There is no dispute that the grievor was asked to take control of train M31 in 

order to relieve a Road Service crew that failed to make their destination. Train M31 

had a crew consist of Conductor Only, meaning just the grievor in this case as the 

conductor accompanied by a Locomotive Engineer.  This was an assignment that fell 

squarely within the Conductor Only requirements set out in article 11.7. Article 11.7 

specifically states in the introductory paragraph that trains can be operated with a 

conductor, and not an accompanying assistant conductor, if it is a train “operating in 

                                                
1 See Lewison, Interpretation of Contracts (Sweet & Maxwell) at p.4.01 



CROA&DR 4683 

 – 8 – 

through freight service”. The term “through freight” is the first term where the ordinary 

meaning rule should apply. The word “through” in my view, plainly contemplates a 

beginning point and an end point- that is an “initial” or “final” terminal, as set out in 

article 11.7(d).  

 

  The “hook and go trains”, for example, fall within the meaning of “through 

freight” as they typically travel on the mainline from one terminal to the other. The only 

exception is found at article 11.7(d) “…if switching in connection with their own train is 

required at the initial or final terminal to meet the requirements of the service.”  Again, 

the provision speaks to the conductor’s “own” train which contemplates a single 

assignment. A further condition set out in article 11.7(d) is that the switching must be 

necessary “to meet the requirements of the service.” As Arbitrator Picher noted in AH-

560 [cited in Wood J.’s judicial review decision of CROA 4425]:  

The foregoing article clearly contemplates situations in which 
conductor only crews are required to perform switching at initial or 
final terminals. Firstly, it is paramount that such switching must be “in 
connection with their own train”. They are not to perform switching 
intended for the purposes of another train or yard movement. 
Secondly, such switching must be necessary “to meet the 
requirements” of the service, subject to the exceptions expressly 
enumerated with respect to bad order cars. 

 

  With respect to the submission of the Company regarding the applicability of 

article 4.16, just because the grievor simply duplicated the work that the inbound 

Conductor Only crew would have performed does not detract from the fact that a two-

mile long train had to be yarded into 4 different tracks. That type of work in my view 

satisfied the definition of “switching, transfer or industrial work” and should have been 
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assigned to a Yard Service crew. In any event, I note the comments found in the 

decision of Justice Wood at para 30 that the rights set out in 11.7 supersedes those 

found article 41.1 in cases involving a Conductor Only crews. 

 

  In light of the language of Article 11.7 (d) the interpretation of what is meant by 

the requirements of the service is central to this judicial review. The provision 

specifically applies to conductor only trains and, by its terms, supersedes the general 

provisions of Article 41.1 

 

  The second rescue trip inside the switching limits should therefore have been 

performed by the Yard Service or switcher crews and not by a Conductor Only crew. 

As the grievor noted, he was on his final terminal time once he completed the first trip 

at 3:14 and yarded M31. The Company has failed to comply with the requirements of 

article 11.7 when it called a crew consist of Conductor Only to yard train Q121.   

 

  I would add that I also disagree with the Company that turnaround service is 

included in “through freight” service. I accept the Union’s position that it would be 

inconsistent with the Conductor Only assignment to have such a smaller crew deal 

with the turnaround service contemplated in article 6.4. Had the parties intended to 

include turnaround service of a kind performed by the grievor during his second trip, it 

would have specifically included that language in article 11.7.  I am reinforced in that 

view given that I accept that the purpose of the 1991 MOA was to limit Conductor Only 

Service to “through freight service”.     
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  The grievance is upheld. I find a breach of the Collective Agreement and order 

that the grievor be made monetarily whole. I will remain seized should the parties be 

unable to come to an agreement as to the amount owing to the grievor.  

May 28, 2019       ______  

JOHN M. MOREAU, Q.C.  

ARBITRATOR 


