
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
& DISPUTE RESOLUTION 

 
CASE NO. 5012 

 
Heard in Montreal, March 12, 2024  

 
Concerning 

 
CANADIAN NATIONAL RAILWAY  

 
And 

 
TEAMSTERS CANADA RAIL CONFERENCE 

 
DISPUTE: 
  
 The Union contends that the Company violated Articles 7, 11, 41, 49, 56, 61, 85 and 85.5 
on September 10, 2015 when Conductor Bartlett was instructed to assemble his train from more 
than the minimum number of tracks at Mac Yard. 
 
THE UNION’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE:  
 
 On September 10, 2015 Conductor Bartlett was ordered in Conductor Only service for 
train M37631 10 from Toronto’s Mac Yard to Belleville.  
 Conductor Bartlett was required to assemble his train from more than the minimum 
number of tracks at the initial terminal EE05 (5250’) to CO51 (6500’).  
 Conductor Bartlett’s train was 6426’ in length and would have fit into C051 in its entirety.  
 The Union contends this is a clear violation of arbitral jurisprudence, as Conductor Bartlett 
was ordered in Conductor Only Service, and he performed switching at the initial terminal while 
there were yard crews on duty at the time. 
Union’s position: 
 The Union asserts that the Company is in violation of Articles 7, 11, 41, 49, 56, 61, 85 and 
85.5 of the 4.16 Collective Agreement. The Union further asserts that the Company is in violation 
of arbitral jurisprudence.  
 The Company is also in violation of the CIRB 315 ruling and the May 5, 2010 CIRB 
mediated settlement.  
 The Union is requesting that Conductor Bartlett be made whole for any and all lost 
earnings as a result of the Company’s actions.  
 The Union is further requesting a substantial remedy under the provisions of Addendum 
123 of the 4.16 Collective Agreement. 
 
THE COMPANY’S EXPARTE STATEMENT OF ISSUE:   
 
 On September 10, 2015, Conductor Bartlett was ordered in conductor-only service from 
Toronto to Belleville on train M37631-10 (grievance quoted incorrect train ID as X37631-10).  
 When Conductor Bartlett arrived, he was instructed to double over two tracks (EE05 and 
CO51) to assemble his train.  
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 The train was a total of 6426ft including the engine.  
 The Union filed a grievance claiming a violation of Articles 11.7 (b) and 41 of the 4.16 
Agreement, Arbitrator Picher’s Cease and Desist award and CIRB decision 315. 
 
The Company’s Position:  
 The Company first considers the grievance to be settled as per the October 6, 2023, e-
mail from the Union to the CROA Office identifying a list of grievances the Union instructed to 
have removed from the CROA backlog. The Union identified this case, grievance number GTS-
2015-01105 as settled. Thus, the case should not be heard.  
 In the alternative, the work performed by the Grievor was in accordance with Article 11.7 
(b) of the 4.16 Collective Agreement. In the case at hand, the Grievor’s train was 6,426 feet long 
(including the engines) and could not hold in less than the two (2) tracks.  
 Insufficiency of track space has been contemplated in applicable jurisprudence (AH6060 
and AH583) which indicates that the limitation to the number of tracks is to be limited only by the 
possible insufficiency of track length.  
 In the further alternative, the Company submits that the traffic came into the yard shortly 
before the Grievor’s tour of duty began, which is a clear exception to the minimum number of 
tracks for a conductor only crew.  
 The Company takes the position that they acted in accordance with Article 11.7 (b) of the 
4.16 Collective Agreement. Moreover, the Grievor was appropriately compensated for the work 
he performed at the initial terminal. Therefore, the Union cannot expand its grievance by seeking 
to have the Grievor made whole.  
The Company also denies any Article 85 violation as the union did not plead any facts to support 
its allegation. Furthermore, the Company denies that it blatantly and in defensively violated the 
agreement. 
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) J. Lennie  (SGD.) S. Matthews   
General Chairperson-CTY-C Labour Relations Manager 
 
There appeared on behalf of the Company: 

W. Hlibchuk    – Counsel, Norton Rose, Montreal  
A. Borges    – Manager, Labour Relations, Toronto 

  S. Matthews   – Manager, Labour Relations, Toronto 
  G. Doyle   – Officer Hump Process Systems, Toronto 
  R. Smith   – Counsel, Norton Rose, Montreal 
  S. Fusco   – Senior Manager, Labour Relations, Edmonton 
  R. Signh   – Manager, Labour Relations, Vancouver 
  A. Hernandez-Gutierrez  – Associate, Labour Relations, Edmonton  
 
And on behalf of the Union: 

K. Stuebing     – Counsel, Caley Wray, Toronto 
J. Lennie    – General Chairperson, CTY-C, Hamilton 
G. Gower    – Vice General Chairperson, CTY-C, Brockville 
E. Page     – Vice General Chairperson, Hamilton 
M. Kernaghan   – General Chairperson, LE-C, Trenton 
J. Bedard    – General Secretary Treasurer, Montreal  
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AWARD OF THE ARBITRATOR 

Context  
1. This matter is one of the many grievances filed following the decision to 

implement “Conductor only” trains.  The background to this decision and the agreement 

as to its implementation are set out in multiple decisions (see AH 560, AH 608, CROA 
4880). 

 

2. The agreement notes that conductors operating “Conductor only” trains are to do 

“hook and haul”, subject to a limited number of exceptions.  One of the exceptions is that 

there can be doubling over, when the available tracks are insufficiently long to 

accommodate the train.  In this case, the minimum number of tracks are to be used: 
Freight Service 
11.4 Except as otherwise provided herein, all freight, work and mixed 
trains will have a conductor and one assistant conductor. On mixed 
trains, the assistant conductor may be used to handle baggage, mail 
and/or express. 
 
NOTE: Where presently used in Agreement 4.16, the term "reduced 
freight crew consist" shall hereafter refer to a crew consist of one 
conductor and one assistant conductor. 
… 
11.7 Notwithstanding the provisions of paragraph 11.4, trains operating 
in through freight service may be operated with a conductor but without 
an assistant conductor provided that: 
a) Such trains are operated without a caboose; 
b) At the initial terminal, doubling is limited to that necessary to 
assemble the train for departure account yard tracks being of 
insufficient length to hold the fully assembled train; 
c) At the final terminal, doubling is limited to that necessary to yard the 
train upon arrival account yard tracks being of insufficient length to hold 
the train; 
d) Notwithstanding the provisions of Article 41, such trains are 
not required to perform switching in connection with their own 
train at the initial or final terminal; if switching in connection with 
their own train is required at the initial or final terminal to meet the 
requirements of the service, (except to set off a bad order car or 
cars or lift a bad order car or cars after being repaired), the 
conductor will be entitled to a payment of 121⁄2 miles in addition 
to all other earnings for the tour of duty. 
e) Such trains are designed to make no more than three stops en route 
(i.e., between the initial and final terminals) for the purpose of taking on 
and/or setting out a car or group of cars together; 
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NOTE: (This NOTE: is only applicable to the First Seniority District). 
For the purposes of clarity, the taking on or setting out of cars at a yard 
(other than the yard in which the train originates or terminates) at 
terminals where there are a series of yards (such as Halifax and 
Montreal) will not count as a stop in the application of sub-paragraph  
 
11.7 (e). However, the payment set out in paragraph 2.5 will be payable 
when cars are taken on or set out at such yards in a conductor-only 
operation. 
f) Such trains are not required to perform switching en route (i.e., 
between the initial and final terminal) except as may be required in 
connection with the taking on or setting out of cars as, for example, to 
comply with the requirements of rules and special instructions 
governing the marshalling of trains; (Emphasis added) 
 

3. Here there is a disagreement concerning track CO-51, and whether it was 

sufficiently long to accommodate M37631, the train set up for Conductor Bartlett.  This 

train was 6425 feet in length, including the engines. 

 

4. Issues 
A. Is the matter arbitrable? 
B. How long is track CO-51?; 
C. How long is the useable track on track CO-51?; 
D. In spotting train M37631 on tracks EE-05 and CO-51, did the 

Company breach articles 11.4 and 11.7 of Agreement 4.16 on 
“conductor only” trains? 

E. If so, what is the appropriate remedy? 
 
A. Is the matter arbitrable? 
Position of the Parties 

5. The Company takes the position that the matter is not arbitrable, as the grievance 

was settled.  It submits correspondence with the CROA office indicating that the matter 

was settled, based on a spreadsheet provided (see Tabs 15 and 16, Company 

documents). 

 

6. The Union argues that the matter was not settled and points out that the payment 

made to Conductor Bartlett was recovered from him.  It refers to the submissions made 

in a similar matter, CROA 5013. 
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Analysis and decision 

7. For the reasons given in CROA 5013, I find that the matter is arbitrable. 

 
B. How long is track CO-51? 
8. The Parties are in agreement that the absolute length of track CO-51 is 7,032 

feet. 

 

C. How long is the useable track on track CO-51? 
Position of the Parties 

9. The Company takes the position that the useable length of track CO-51 is 6,231 

feet.  It explains that CO-51 is a “hump track” with a significant slope going from north to 

south.  It is equipped with inert retarders, designed to stop runaway cars.  It notes that 

trains built in CO-51 must take into account the inert retarders and the fouling zones, 

such that the apparent length of the track is reduced by some 800 feet. 

 

10. The Company notes that there is a consistent practice never to have trains longer 

than 6231 feet place in track CO-51(see Tab 4, Company documents, post-hearing 

submissions), while humping is in progress. 

 

11. The Union argues that Conductor Bartlett’s train could have fit on to track CO-51, 

with suitable blocking in place. 

 

Analysis and decision 

12. In an earlier decision, CROA 4895, I highlighted the importance of articles 11.4 

and 11.7 to the Union.  I underlined the considerable jurisprudence which has developed 

over alleged and actual violations of theses provisions. 

 

13. Here, however, I find that the Union has not established a violation of the 

Agreement. 
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14. In AH 560, Arbitrator Picher recognized that doubling over was an exception to 

“hook and haul” for conductor only trains, where the track was insufficiently long to 

accommodate the train. 

 
15. In CROA 4895, I found an infringement of article 11.7 (b), as the grievor was 

ordered to assemble his train from three separate tracks, when a single track could have 

accommodated his train: 
15.  As a starting point, it is clear that the grievor was ordered to perform 
tasks which ordinarily would fall outside the duties of a Conductor Only 
crew.  Normally these tasks would be done by Yard Service crews, if 
in place, or Road Service crews, if not. 
 
16. When the grievor began work, he was asked to assemble his train 
from three separate tracks.  The fact that the cars were on three 
separate tracks, CL 01, CL 04 and CL 05, infringes article 11. 7 (b) of 
the Collective Agreement:  “doubling is limited to that necessary to 
assemble the train for departure account yard tracks being of 
insufficient length to hold the assembled train”.  Here, the assembled 
train was 2441 feet.  Any one of the tracks were long enough to hold 
the assembled train, with CL 01 at 3440 feet, CL 04 at 2970 feet and 
CL 05 at 3195 feet. 
 
17. The situation is not dissimilar to that discussed in AH 606, where 
Arbitrator Picher found: 

The rule in article 11 of the collective agreement is, in my opinion, 
clear. Presumptively, at the initial terminal cars are to be placed 
in the minimum number of tracks for departure. The limitation is 
to the number of tracks necessary, to be limited only by the 
possible insufficiency of track length to hold the fully assembled 
train. ln the case at hand there was clearly no insufficiency of 
track space to accommodate the train of Conductor Stevenson, 
or the train of Conductor Griffin, from being contained in two 
tracks. Nor, for the reasons touched upon above, can I find that 
any switching was required to meet the requirements of the 
service within the exception provided in subparagraph (d) of 
article 11.7. 

 

16. In my view, the Company has successfully established that the practice in Mac 

Yard is never to spot trains on track CO-51, while humping is in progress, at a greater 

length than 6231 feet. 

 

17.   The Company produced a memo (see Tab 9, Company documents) from 

Gordon Doyle, Sr. Officer Hump Process Control Systems, in which he explains how the 
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useable trackage is reduced by the need for buffering zones at each end of track C0-51:  

“In summary, there is a 317 ft. buffer on the North end of the track and a 275 ft. buffer 

on the South end of the track to accommodate safety.  Removing these buffers from the 

track leaves a total useable space of 6231 ft. to the 1st set of inert retarders.”  

   

18. The useable trackage and the Company practice is evidenced by the September, 

2015 print out of trains in CO-51 (see Tab 4, Company documents), which shows all 

trains at less than 6231 ft.  The explanation given by the Company with respect to the 

reduction in useable length due to retarders, foul zones and the need for safety appears 

to be a reasonable one. 

 

19. It may be possible, as the Union alleges, to build a train on track CO-51 greater 

than 6231 feet, by the use of blocking or other devices or techniques, but that is not how 

the Yard usually operates.  The Union argument that Arbitrator Picher had accepted in 

AH 606 that the track holds 6900 ft is, in my view, not determinative, as in that matter 

the issue was whether the train was properly set up in three tracks.  There, the useable 

length of C0-51 was not in issue.  Here, the useable trackage of C0-51 is directly 

contested.  

 

20. I find that the customary useable length of CO-51 is 6231 feet, given the 

expressed safety concerns. 

 

 

D. In spotting train M37631 on tracks EE-05 and CO-51, did the Company breach 
articles 11.4 and 11.7 of Agreement 4.16 on “conductor only” trains? 
Analysis and decision 

21. It is clear that insufficient track length is a recognized exception to the general 

“hook and haul” approach.  (see article 11.7b). 

 

22. Given my finding that the customary useable length of CO-51 is 6231 feet, it is 

clear that the train of Conductor Bartlett at 6425 feet could not fit on to the track.  The 
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fact that his train was placed on the minimum number of additional tracks (here two 

tracks in total) does not breach the Agreement.  The current situation is distinguishable 

from that in CROA 4895, as the minimum number of tracks has been used. 

 
23. Given this finding, there is no need to rule on the additional argument from the 

Company that components of the train only arrived shortly before the train was 

scheduled for departure. 

 

E. If so, what is the appropriate remedy? 
24. Given that there has not been a breach of articles 11.4 and 11.7 of the Agreement, 

the grievance must be dismissed. 

 

25. I remain seized for any questions of interpretation or application. 
 
 
 

May 22, 2024  ____ 
 JAMES CAMERON  

ARBITRATOR 
 


	General Chairperson-CTY-C Labour Relations Manager
	There appeared on behalf of the Company:

